Doel
Er is voldoende financiële stabiliteit om de krimp te doorstaan. Er is sprake van een stelsel van toekomstbestendige scholen (verwerkt in de meerjarenbegroting). Er is een verantwoorde afbouw van de op te heffen locaties.
Realisatie
Jaarlijks bekijkt Surplus de kansen en risico’s voor de kleine scholen, met als uitgangspunt het behoud van zo veel mogelijk thuisnabij, maar wel kwalitatief hoogwaardig onderwijs. Dit is ons zogeheten kleine-scholen-beleid. In 2015 hebben we dit samen met Stichting Kopwerk gedaan. We bekeken waar we in het voedingsgebied initiatief moeten nemen om de samenwerking tussen scholen die in de toekomst onder druk komen te staan tijdig tot stand te brengen. Tijdig starten is belangrijk om niet in sterfhuisprocessen van kleine scholen terecht te komen, maar is ook nodig vanuit het oogpunt van financiële stabiliteit. Door inzet van de fusiemiddelen en door alle scholen een budget toe te wijzen dat gebaseerd is op de werkelijke leerlingaantallen van het lopende jaar hebben we de ruimte om schokken op te vangen met behoud van kwaliteit.
In de nu afgeronde fusieprocessen hebben we ervaren hoe belangrijk het is om de ouders vroegtijdig bij beslissingen te betrekken. Ouders kunnen ieder jaar opnieuw kiezen op welke school zij hun kind inschrijven. Ouders tijdig bij kleine scholen beleid betrekken verlaagt het risico op plotselinge financiële tegenvallers.
De leerlingaantallen volgens de telling van 1 oktober 2015 geven een wisselend beeld. Over het geheel genomen is er een lichte daling van ons marktaandeel, veroorzaakt door het ‘weglekken’ van leerlingen naar scholen van andere stichtingen tijdens fusieprocessen van onze scholen. Een verklaring is dat ouders bij fusies van scholen toch liever voor de stabiliteit en zekerheid kiezen van een school die niet fuseert en soms ook voor de handigste locatie. De kleine kernen verliezen nog steeds leerlingen aan de grotere kernen. Enkele scholen hebben een instroom die hoger is dan verwacht, dat geldt met name voor De Sluis, De Mient en De Snip.
Voor het vergroten van onze financiële stabiliteit hadden we onszelf ook tot doel gesteld de efficiency van de overhead te vergroten. Het doel was om 10% te besparen op de kosten in 2015-2016. Dit doel is nog niet gerealiseerd. Belangrijke oorzaak daarvan is de turbulentie in de organisatie door de overgang van het speciaal onderwijs naar Stichting Viertaal, fusies van scholen en door de voorbereiding van de samenwerking met Stichting Kopwerk. Wel hebben we deelgenomen aan de benchmark van Beerenschot. De resultaten zijn binnengekomen in het voorjaar van 2016 en worden verwerkt in nieuw te formuleren beleid.